Program Skuad Antidadah Daerah Hulu Langat ”Skateboard Games”

Program Skuad Antidadah Daerah Hulu Langat ”Skateboard Games”

Gambar 1

Satu program iaitu Program Skuad Antidadah Daerah Hulu Langat ”Skateboard Games” anjuran Pejabat Ahli Majlis dengan kerjasama Skuad Antidadah Daerah Hulu Langat dan Team Selangor telah dilaksanakan pada 19 Mac 2022 bermula pada jam 1.30 tengah hari hingga 6.00 petang yang bertempat di Skatepark Sungai Kantan.

Program ini dijalankan secara fizikal di mana ianya adalah bagi menyedarkan belia mengenai kepentingan Program SKUAD Antidadah ke arah mencapai sasaran untuk menjadikan belia setempat bebas dadah. Belia juga perlu mengetahui bahaya dan kesan dadah terhadap diri, pekerjaan dan impak terhadap keluarga serta jiran tetangga sekiranya terlibat dengan penyalahgunaan dadah. Hal ini juga untuk mendidik keluarga dan masyarakat mengenai pencegahan penyalahgunaan dadah.

Justeru itu, golongan belia perlulah berganding bahu dan meletakkan tanggungjawab memerangi isu pelencongan sosial dilaksanakan bersamasama agar tidak meletakkan permasalahan ini dibahu kerajaan semata-mata. Ini kerana pencegahan awal perlu dimulakan di peringkat masyarakat dan komuniti dalam mengerakkan aktiviti-aktiviti kesedaran serta berupaya menghidari berlakunya masalah pelencongan sosial dadah, jenayah dalam masyarakat khususnya golongan belia dapat diatasi.